Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Verzekeringsadvies, ik kan me er soms kwaad over maken.

Regelmatig krijg ik van vrienden of kennissen de vraag of ik eens naar hun levensverzekering of hypotheek kan kijken. Of ze vragen me om een second opinion over een advies dat ze kregen van een financieel adviseur. Uiteraard doe ik dat graag, even kijken voor iemand hoe het nou allemaal in elkaar steekt. Zo kreeg ik vandaag van een vriendin de vraag om haar situatie omtrent de beleggingsverzekering gekoppeld aan de hypotheek eens te bekijken. Tsja, en als je dan gaat spitten kom je toch altijd weer iets tegen waar je verbaasd over bent. Ik wil dit graag delen want misschien heeft iemand er wat aan. Als je geen hypotheek hebt, stop dan met lezen en ga wat leuks doen 😉


Deze vrouw had in 2002 een hypotheek afgesloten van € 200.000. In die tijd werden er veel beleggingshypotheken aanbevolen. Ook deze vrouw sloot een beleggingshypotheek af. Naast de rente moest ze gedurende 30 jaar € 118 per maand betalen voor de beleggingshypotheek. Na 30 jaar zou mevrouw dan een bedrag van € 100.000 hebben en dat kon gebruikt worden om de helft van de hypotheek af te lossen. Het was natuurlijk wel verstandig om ook een overlijdensverzekering af te sluiten, volgens de financieel adviseur. Dus er werd een overlijdensverzekering voor € 200.000 afgesloten. De premie hiervoor werd uit de beleggingsverzekering betaald.

Je voelt hem al komen denk ik. Eind 2011 kreeg mevrouw bericht dat de dekking waarschijnlijk onvoldoende zou zijn om in 2032, de einddatum, € 100.000 uit te betalen. Het bedrag zou nooit gehaald worden. In het meest gunstige scenario zou er ca. 85 duizend euro overblijven. Met de gemiddelde rentevoet van 4% zou het bedrag op de einddatum nog steeds niet verder dan € 54.000 komen. Er moest dus hersteld worden. Tsja, en zo’n herstel is eenvoudig. Gewoon meer premie in de maand gaan betalen.

Deze mevrouw zag dat allemaal niet zitten en heeft in 2012 een nieuwe hypotheek afgesloten bij een ander instelling en haar oude hypotheek afgelost. Daarmee was het hypotheekprobleem gedaan maar mevrouw had natuurlijk nog wel een beleggingsverzekering waar ze maandelijks nog steeds € 118 moet storten. Ook de overlijdensverzekering is mee blijven lopen.

Begin dit jaar krijgt mevrouw een brief van de verzekeringstussenpersoon, haar financieel planner. Deze merkt op dat de situatie bij mevrouw veranderd is. Haar risicoprofiel is veranderd omdat de belegging nu geen hypotheekaflossing meer hoeft te dekken. Vervolgens gaat deze adviseur gewoon door op de oude weg en vertelt mevrouw dat ze haar premie aan moet passen om het beoogde eindresultaat te halen. Hij stelt voor om de verzekering te herstellen en dat wil hij graag voor haar doen. Daarvoor vraagt hij mevrouw een opdrachtbevestiging te tekenen. Met het tekenen van deze opdracht moet mevrouw € 500 betalen voor het eenmalig advies en zij zal jaarlijks € 50,00 blijven betalen voor de “begeleiding”.

Het advies komt er uiteindelijk op neer dat mevrouw een aparte overlijdensverzekering moet afsluiten met een premie van € 37,50 per maand. Haar maandelijkse lasten gaan dus omhoog van 118 Euro naar ruim € 150,00 en dat allemaal voor een beleggingsverzekering die ze helemaal niet meer nodig heeft.

Het enige juiste advies had natuurlijk moeten zijn: “Mevrouw u heeft geen beleggingshypotheek meer dus u kunt deze verzekering stoppen”. In dat geval kan mevrouw het bedrag dat ze in 12 jaar heeft opgebouwd, € 16.500 gewoon opnemen en dat gebruiken om eventueel een gedeeltelijke aflossing op haar hypotheek te doen. Het afsluiten van een overlijdensverzekering is helemaal belachelijk, zeker omdat dit ruim € 400 per jaar kost.

Ongelooflijk toch, dit soort adviezen. Ik kan me er kwaad om maken.

kwaad worden