Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Smijten met miljarden

De Overheid kan er wat van, smijten met miljarden. Een overschreiding op een bouwproject, neem bijvoorbeeld de Noord-Zuid metrolijn in AMsterdam. Wat zou die ook alweer kosten en wat is het uiteindelijk geworden? De staat zou € 1 miljard financieren en Amsterdam zou € 45 miljoen doen. De teller stond deze maand uiteindelijk op € 3,1 miljard maar ja, dan heb je ook wat.


We halen onze schouders op en kijken al niet meer op van een miljoen of een miljard maar, het zijn maar nullen meer of minder. Zelf merken we er niet veel van. Ik hoef geen boterham minder te eten omdat de metrolijn, Betuwelijn of bijvoorbeeld Paleis Huis ten Bosch de staatskas veel meer kosten dan begroot. Maar, indirect betelen we de rekening toch. De rekening wordt alleen uitgesmeerd over vele jaren en daardoor merken we het niet direct in onze portemonee.

Onze nochalante houding tegen deze verspilling van ons geld zou heel anders zijn als we hetzelfde zouden moeten inleveren aan seconden van ons leven. Als we bijvoorbeeld een miljoen seconde korter zouden kunnen leven dan betekent dat 11 dagen. Maar als we een miljard seconden zouden moeten inleveren dan wordt ons leven ongeveer 31,5 jaar korter.

Tsja, dan kijk je toch wel even anders aan tegen een overschrijding van een miljard, of niet dan?