Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Leer je kinderen beleggen.

Gisteravond at ik met een goede vriend. Hij vertelde mij dat hij voor zijn twee zoons een effectenrekening wilde openen. Hij gaat op beide rekeningen 1000 Euro storten en daarmee probeert hij zijn kinderen aan te zetten om zich te gaan verdiepen in beleggen.
Aangezien deze vriend een oude strijdmakker is van de optiebeurs was zijn gedachte om zijn zoons te adviseren in opties te gaan beleggen. Ik heb hem toch anders geadviseerd. Ook al is 1000 Euro nou niet een bedrag waar je een brede effectenportefeuille mee kan opbouwen, je kan er toch wat aandelen mee kopen.


Ik denk dat het heel waardevol is als je kinderen leert om te gaan beleggen in aandelen. Je laat ze als eerste een aantal bedrijven selecteren waar ze wel aandelen van zouden willen hebben. Misschien komen ze met Apple, Facebook of aandelen Nike. Misschien zoeken ze het dichter bij huis en is het aandeel Heineken hun favoriet. Welk bedrijf ze selecteren maakt in eerste instantie niet zo veel uit. Belangrijker is de motivering achter de beslissing en daarna natuurlijk de analyse van die beslissing. Waarom het aandeel Apple? Denk je dat dit bedrijf nog veel nieuwe producten gaat brengen en daardoor nog veel meer winst gaat maken in de toekomst? Hoeveel dividend ga je ontvangen? Al dit soort elementaire vragen geeft je kind stof tot nadenken en geeft hem of haar een inzicht over onze economie.
Ik heb mijn vriend geadviseerd om niet zozeer de nadruk te leggen op het behalen van veel rendement. De doelstelling moet zijn om op een leuke en boeiende manier kennis over te dragen. Om dat te doen kan hij allerlei scenario’s aan zijn zoons aanreiken. Naast de selectie van de aandelen kan je bijvoorbeeld ook de vraag stellen of je aandelen van meerdere bedrijven koopt of dat je maar in één onderneming investeert. Hoe ga je er mee om als de aandelen die je hebt gekocht sterk dalen of stijgen? Wil je dividend of niet? Allemaal vragen die je voor kan leggen en waarmee je de nieuwsgierigheid prikkelt.

Ik zou ouders die het zich kunnen veroorloven, dat wel natuurlijk, echt adviseren om op zo’n manier je kinderen wat mee te geven.

Zoals altijd kan je me bellen voor advies.