Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Help, mijn privacy en Facebook.

imagesVanochtend kwam ik weer eens een bericht op Facebook tegen over de privacy. In dit bericht werd opgeroepen om over te stappen naar een andere service want Facebook gaat onze gegevens verkopen. Oei, oei, dat mag niet! We zetten alles wat we willen delen op Facebook en we vinden het heerlijk om zo dus bij onze vrienden mee te kijken maar Facebook mag daar niets mee doen. Facebook moet de service gratis leveren, constant verbeteren, goed luisteren naar alle kritiek van de gebruikers maar verder afblijven van alles wat wij op Facebook zetten. Oh ja, en natuurlijk al helemaal niet onze gegevens, die we zo graag willen delen, aan adverteerders verkopen. Dat is een ernstige inbreuk op onze privacy, dat mag niet.


Ik heb al eens eerder iets over privacy geschreven. Ik vind dat dit onderwerp zwaar wordt overdreven. Mensen zijn zo gesteld op hun privacy is de algemene stelling van de media, maar is dat eigenlijk wel waar? Privacy is een heel relatief begrip. Hoeveel privacy hebben mensen eigenlijk (buiten de Facebook discussie om) en hoe sterk hechten mensen aan het afschermen van hun persoonlijke gegevens?

Volgens mij valt dat allemaal erg mee en als dat niet zo is dan kan ik je meedelen dat je pech hebt want op het moment dat je geboren werd was je een publiek figuur. In het geboortekaartje werd je gewicht en lengte al even aan iedereen meegedeeld. In de geboorteadvertentie in de krant werd alle gegevens met de wereld gedeeld. Dat was je eerste “social media” post. Vanaf je geboortemoment deel je eigenlijk alles. Je krijgt een sofinummer van de staat en vanaf dat moment besta je.

Op school mag je vertellen wie je bent. Je mag een opstel over je vakantie schrijven. Op het school maak je vrienden waar je uiteraard alles mee deelt. Als je gaat werken deel je zaken met je collega’s. Waar je werkt, waar je woont, je telefoonnummer, het is allemaal bekend bij je vrienden en kennissen. Waar je naar toe gaat met vakantie, welke sport je beoefent of welke hobby je hebt. Je familie, vrienden en kennissen hebben al die informatie en op basis van die informatie kunnen ze de rest zelf invullen.

Dus, privacy…..?

facebook-photoVolledig privacy heeft niemand, dat is een feit. De enige privacy die je hebt is achter de gesloten deur en gordijnen van je huis en in je eigen hoofd. Overigens, voor je familie en vrienden is je leven achter de gordijnen ook vaak een open boek.

En toen kwam Facebook. Facebook is een boek, een boek waarin jij zoveel informatie over jezelf plaatst als je wil. Aangezien Facebook in Nederland ca. 6 miljoen deelnemers kant die dagelijks een keer op Facebook kijken lijkt het me dat deze dienst in een behoefte voorziet. Deze behoeft is communiceren. Persoonlijke dingen delen met je familie en vrienden, op de hoogte blijven hoe het met je vrienden gaat. Zaken delen met je vrienden die voor hun misschien van belang kunnen zijn of gewoon leuk. Daarvoor wordt Facebook gebruikt en daarom is het leuk om Facebook te gebruiken. Tsja, en om die dienst in stand te houden moet Facebook natuurlijk wel geld verdienen. Alleen al voor het opslaan van de 350 miljoen foto’s die dagelijks worden geplaatst op Facebook is een aanzienlijk en duur serverpark nodig. Facebook moet dus verdienen anders stopt de service. Andere, concurrerende, diensten die beloven dat ze nooit gegevens zullen diensten en altijd gratis blijven vertellen onzin. Als een dienst zoals bijv. Seen.is meer dan 1 miljard gebruikers krijgt die hun service gratis aanbieden en ze maken geen commerciële deals dan mag je jezelf voorbereiden op het verliezen van al je gegevens op een bepaalde dag, nl. de dag dat Seen.is failliet gaat.

Het feit dat Facebook geld verdient betekent dat de gegevens die je deelt op het platform blijven bestaan en dat je geen zorgen hoeft te hebben dat Facebook een keer op “zwart” gaat.

Als je wil voorkomen dat Facebook jouw profiel gebruikt als promotor voor allerlei producten en diensten dan kan je dat trouwens heel eenvoudig voorkomen. Facebook bied je de mogelijkheid om alles te blokkeren. Alles over privacy-instellingen vind je hier.

Verder zou ik me niet te gek laten maken door al die verhalen over privacy. Stel alles goed in op Facebook en plaats natuurlijk geen zaken die je eigenlijk niet wil delen. Je loopt tenslotte ook niet met een naaktfoto van jezelf in je portemonnee, toch?

Geniet gewoon van alle mooie verhalen en plaatjes die je vrienden met je willen delen. Zo hou je contact met mensen die je anders te weinig ziet of ontmoet. Facebook is ook fun!