Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De Samenleving en Maatschappelijke commotie.

By Posted on No tags

Nederland was in rep en roer, dat is althans de gedachte die naar boven kwam als je de kranten en televisie deze week volgde. Volgende de media was de hele samenleving in opstand tegen de slarisverhoging van de top van ABNAmro. Er was volgens de opinieprogramma's zoals bijvoorbeeld Pauw een grote matschappelijke commotie ontstaan over de € 100.000 salarisverhoging die de directie van de ABN zichzelf had gegeven.


Laat ik voorop stellen dat het natuurlijk onhandig was om juist op dit moment een verhoging door te voeren. Vlak voordat de staat het besluit kenbaar zou maken dat ze hun aandelen in deze bank weer aan beleggers zouden gaan verkopen. Ook is het natuurlijk moeilijk uit te leggen dat deze bankiers zichzelf een salarisverhoging geven terwijl er veel mensen bij deze bank zijn ontslagen de laatste jaren. Een slarisverhoging was niet handig op dit moment en ik kan me voorstellen dat veel mensen daar een mening over hadden.

Maar, een maatschappelijke commotie is een zwaar overdreven term. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander even dacht "daar heb je die graaiers weer" en daarna gewoon doorging met het gewone leven. Het overdreven lawaai kwam eigenlijk alleen maar uit de politiek. Alle partijen zagen weer een gelegenheid om breed uit te meten dat zij zo netjes, braaf en maatschappelijk betrokken waren. Een minister die zijn afkeuring uitspreekt maar een jaar geleden deze verhoging zelf goedkeurde, Kamerleden van een partij die de laatste tijd alleen maar in het nieuws komt over integriteitsproblemen en de oppositie die moord en brand schreeuwt maar zodra ze de kamer verlaten vet betaalde banen accepteert.

Wij, gewone burgers die netjes hun belastingen betalen, parkeerboetes voldoen enz., worden gewoon in de maling genomen. De politiek is niet serieus voor en met ons bezig. Ik krijg steeds meer het gevoel dat de politiek vooral met zichzelf bezig is en hun hobby, ons land, mogen wij financieren.

Afbeeldingsresultaat voor abn beloning