Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Consultants en de overheid.

Station Heemstede Aerdenhout. Een gewone dinsdagochtend in december. Ik zit te wachten op de trein en ondertussen het nieuws lezen op mijn mobiel. De dagelijkse routine, je kent dat wel.


Station Heemstede-AerdenhoutNaast mij komt een vrouw zitten. Onmiskenbaar Heemstede of Aerdenhout, uit de buurt dus. Even later komt een man aangelopen, ook afkomstig uit Aerdenhout of anders zeker uit Heemstede. De twee blijken elkaar te kennen en een gesprek begint. De conversatie is die van twee mensen die elkaar weer eens tegen komen maar een tijdje niet gezien hebben. Ik kan er niets aan doen, de conversatie wordt op luide toon gevoerd dus ik luister vrolijk mee. Het spraakje is duidelijk Heemsteeds, er wordt dus geaffecteerd gesproken. Op z’n Amsterdams gezegd: “met een aardappel in de keel”.

Het gesprek gaat over wat doe jij momenteel en welk project heb jij lopen. Het blijkt mij al snel dat beiden werken voor bureaus die voornamelijk ingehuurd worden door de overheid. De dame voert momenteel een onderzoek uit voor het ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Ze onderzoekt het integratiebeleid in Nederland. Die ontboezeming leidt tot enige hilariteit. “Oh, dan zal jij het wel erg druk hebben hahaha” waarop natuurlijk een bevestigend antwoord kwam van de dame. “Ja, erg druk.” De man blijkt het ministerie van onderwijs te adviseren en in dat kader reist hij het hele land door om onderwijsprojecten te bestuderen. Ook erg druk.

Terwijl ik dit gesprek wat zit te volgen begint het bij mij toch weer te borrelen. Mijn water gaat koken als ik dit hoor. Ik heb helemaal niets tegen deze mensen, laat ik daar mee beginnen. Waar ik wel wat tegen heb is het feit dat deze mensen duur betaalde consultants zijn die elkaar vooral vertellen hoe druk ze het hebben. Ze vertellen hoe zwaar hun baan is en hoe weinig ze aan hun privé leven toekomen. Wat een onzin, wat een gezeik. Ik kon dat verder niet aanhoren dus ben maar even doorgelopen.

Wat mij irriteert aan dit soort gesprekken is dat je weer eens geconfronteerd wordt met al die zaken die misgaan in dit land. De overheid smijt met geld. Ze huren voor elk liflafje een consultant in. Die consultants gaan vervolgens heel erg “druk lopen doen” waardoor ze heel veel duur betaalde uren kunnen declareren. Het uiteindelijke resultaat is dan een nutteloos rapport dat ergens op een ministerie in een kast verdwijnt en een consultant die 3X de Balkenende norm verdient.

En ondertussen worden de burgers die echt hard werken voor een fooi (in de ogen van diezelfde consultants) uitgeknepen met extra belastingen, hogere ziektekostenverzekeringen en lagere pensioenuitkeringen als ze eindelijk 67 zijn geworden.

Tsja, ik kan er niets aan doen maar dat soort gedachtes komen altijd naar boven op dit soort gelegenheden. Ik heb echt een verschrikkelijke hekel aan dat strooien met geld door de overheid en dat ongegeneerd profiteren daarvan door allerlei consultants. Ik ben zelf mijn hele leven al ondernemer geweest en ik heb nooit, maar dan ook echt nooit, een factuurtje kunnen sturen naar de overheid. Ik heb alleen maar facturen in blauwe enveloppen ontvangen. Ik heb altijd mijn eigen geld moeten verdienen met hard werken, risico’s nemen, initiatieven ontwikkelen en mijn gezonde verstand gebruiken.
Als ik bij de bank kom voor een hypotheek word ik vrolijk weggestuurd. Een directeur/aandeelhouder van een eigen onderneming die bovendien de 50 is gepasseerd, wat denk je zelf? Dacht je echt een hypotheek te krijgen? Nee dus. Als er met mij iets gebeurt, ziekte of ongeval, dan kom ik bij de voedselbank terecht. Voor pensioen hoef ik ook nergens anders aan te kloppen dan bij mijzelf.

Maar ja, je moet niet zeuren want als jou bedrijf enorm verdient dan kan je jezelf ook heel veel uitbetalen en dus erg comfortabel gaan leven. Dat is natuurlijk de reactie die ik krijg op mijn opmerkingen. Een terechte reactie want ik kies hier zelf voor en inderdaad ik kan veel meer verdienen dan de ambtenaar. Maar, de semi ambtenaar die consultant heet kan zijn zakken vullen dankzij de overheid. Die wordt volledig gefaciliteerd om allerlei sociale zekerheden af te sluiten en kan bij de bank gewoon aankloppen voor een hypotheek van 7 ton. Het werken met de overheid als opdrachtgever is een garantie voor riant inkomen en comfortabel werken, je hoeft alleen maar druk te doen.

Ja, en de overheid? Ach, die strooit her en der met het belastinggeld. Laat miljarden wegvloeien aan mislukte ICT projecten, mislukte infrastructuur projecten, de gezondheidszorg, het omroepbestel en ga zo maar door. Alles druk bestudeerd, gerapporteerd en geleverd door…..inderdaad consultants.