Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Twitter en het advertentiemodel.

Het was de laatste maanden rumoerig in de kantoren van Twitter. Dick Costolo stapte op als CEO onder zware druk van de aandeelhouders. De resultaten vallen tegen en dus moet er een nieuw bestuur gevonden worden. Tijdelijk wordt de voorzittershamer overgenomen door Jack Dorsey, een van de medeoprichters van Twitter en momenteel ceo van betalingsbedrijf Square. Dorsey was eerder van mei 2007 tot oktober 2008 CEO van Twitter.


De resultaten vallen tegen en dat heeft alles te maken met het feit dat Twitter geen goed concept kan invoeren om de 300 miljoen gebruikers via reclames te bewegen om geld uit te gaan geven. Facebook en Google slagen daar veel beter in. Twitter heeft slechts een marktaandeel van ca. 3% in de online advertentiemarkt terwijl Facebook meer dan 18% heeft en Google zelfs boven de 36% uitkomt.

Het is eigenlijk logisch dat Twitter weinig advertentievolume weet te boeken. Mensen die regelmatig Twitteren begrijpen dat het vrijwel onmogelijk is om advertenties tussen de berichten te plaatsen. Dat leidt teveel af van de conversatie en het risico bestaat dat gebruikers afhaken. Ik begrijp dan ook werkelijk niet dat Twitter geen ander verdienmodel weet te bedenken dan advertenties. Als Twitter op die weg doorgaat dan wordt het moeilijk om een hogere waardering te realiseren voor de onderneming. Twitter zal dus andere manieren moeten vinden om geld te kunnen verdienen en dat lijkt mij niet erg moeilijk.

Twitter en advertenties

Twitter is een prima concept om geld te verdienen maar niet via het ongewild vertonen van advertenties aan gebruikers. De gebruiker van Twitter heeft een heel andere invalshoek dan die van Facebook of Google. Via Google zoek je en het is dus logisch dat daar ook advertentie verschijnen. Als je gebruikt maakt van het handige gratis Gmail dan ben je, in ruil voor de applicatie, bereid om advertenties voor lief te nemen. Als je op Facebook de berichten en foto’s van je vrienden bekijkt dan is het ook niet erg dat je daar af en toe een advertentie tussen ziet staan. Twitter wordt echter gebruikt om te communiceren met anderen. Directe communicatie, snel en overzichtelijk. Advertenties daartussen verstoren die communicatie. Het is alsof je in gesprek bent met iemand en opeens begint Albert Heijn keihard zijn aanbiedingen in je oor te brullen. De conversatie wordt dan verstoord. Zo is dat ook op Twitter. Via Twitter heb je directe interactie met andere gebruikers en die interactie moet niet gestoord worden.

Toch zie ik grote mogelijkheden voor Twitter om haar platform geld te laten verdienen. We hebben het hier over een uniek platform waarvan de waarde nog lang niet is ontdekt. Twitter is de grootste open markt ter wereld. Elke wereldburger kan op deze markt met elkaar praten, meningen delen, nieuwtjes halen, kortom: direct communiceren. Het platform is volledig open en je kan dus met iedereen in gesprek gaan. Op Facebook kan je alleen communiceren met jouw vrienden, net als bij Linkedin waar je uitsluitend berichten kan sturen aan jouw connecties.

Op Google kan dat al helemaal niet en communicatie via de mail is uiteraard ook al geen vergelijking. Twitter biedt een uniek communicatieconcept wat het beste met een marktplein vergeleken kan worden. Je kan iedereen aanspreken en je kan ook door iedereen aangesproken worden.

Helpdesk

Precies daarin ligt de kracht van Twitter en dus ook de mogelijkheid om het platform te gaan rentabiliseren. Veel mensen hebben al ontdekt dat je via Twitter sneller geholpen wordt door de grote ondernemingen of de overheidsinstelling dan dat je via de telefoon probeert contact te krijgen. Voor diezelfde overheden en ondernemingen is het ook efficiënter om vragen via Twitter te beantwoorden, dat hebben velen al ondervonden. Op dat terrein liggen dus mogelijkheden voor Twitter om geld te gaan verdienen, bijvoorbeeld door bedrijven/overheidsinstellingen geld te gaan rekenen voor het gebruik van het platform.

Zoekplatform

Een ander concept waar Twitter veel geld mee zou kunnen verdienen is het aanbieden van een zoekplatform. Niet zoiets als Google maar een platform waar mensen die iets specifieks zoeken in contact gebracht worden met een persoon waar interactie mee mogelijk is.

Marktplaats

Weer een ander concept is een marktplaats. Een plaats waar goederen, diensten, aandelen, bedrijven enz. verhandeld kunnen worden. Feitelijk zou Twitter de grootste beurs ter wereld kunnen worden.

Deze concepten, er zijn er meer te bedenken (film, muziek etc.) moeten natuurlijk wel ontwikkeld worden. Het bieden van een platform en niet verder komen dan na te denken over de wijze waarop je commercie gaat invoeren is niet genoeg. Normaal gezien ken ik Amerikanen als mensen die “out of the box” kunnen denken maar bij Twitter zie ik weinig verrassends op dat gebied. Ik heb zelf het platform Tweetstart ontwikkeld wat een soort Google moet worden maar dan voor Twitter. Persoonlijk denk ik dat dit een top toepassing voor het gebruik van Twitter kan zijn. Om het platform Tweetstart verder te ontwikkelen heb ik kapitaal en programmeer talent nodig, dus mocht je iemand weten, graag.

Ik denk dus dat Twitter bij uitstek een plaats is waar je antwoorden kunt krijgen, ook antwoorden op vragen die je niet op Google vindt. Google vindt immers websites met informatie maar op Twitter vind je mensen met kennis en/of ervaring. Soms heb je juist daar behoefte aan.

Twitter, een interessante investering.

Een match tussen Google en Twitter lijkt me dan ook een logische match. Ik zou er niet gek van staan te kijken als Google een keer een bod uitbrengt op Twitter. Maar, als het Google niet is dan zou het een ander bedrijf kunnen zijn. Twitter heeft een uniek concept en vormt daardoor een uitstekende propositie.